Краток вовед во основните работи за инсталација и одржување на електричниот контролен топчест вентил

Во реалноста, електричниот контролен вентил е широко користен во индустријата и рударството.Електричниот контролен топчест вентил обично се состои од електричен активатор со аголен удар и вентил за пеперутка преку механичко поврзување, по инсталацијата и дебагирањето.Електричен контролен топчест вентил според класификацијата на акциониот режим: тип на прекинувач и тип на регулација.Следното е дополнителен опис на електричниот контролен топчест вентил.

Постојат две главни точки во инсталирањето на електричниот контролен топчест вентил

1) Положбата за инсталација, висината и насоката на влезот и излезот мора да ги исполнуваат барањата за дизајн.Насоката на средно проток треба да биде конзистентна со насоката на стрелката означена на телото на вентилот, а врската треба да биде цврста и цврста.

2) Пред поставување на електричниот контролен топчест вентил, мора да се изврши проверка на изгледот, а табличката со името на вентилот треба да одговара на тековниот национален стандард „ознака за рачен вентил“ GB 12220. За вентилот со работен притисок поголем од 1,0 MPa и функцијата за исклучување на главната цевка, тестот за цврстина и затегнатост треба да се спроведе пред инсталацијата, а вентилот може да се користи само откако ќе се квалификува.За време на тестот за јачина, испитниот притисок треба да биде 1,5 пати од номиналниот притисок, времетраењето не треба да биде помало од 5 мин, а обвивката и пакувањето на вентилот треба да се квалификуваат доколку нема истекување.

Според структурата, електричниот контролен топчест вентил може да се подели на офсет плоча, вертикална плоча, наклонета плоча и тип на лост.Според формата за запечатување, може да се подели на два вида: релативно запечатен тип и тврдо запечатен тип.Мекиот тип на заптивка обично се запечатува со гумен прстен, додека тврдиот тип на заптивка обично се запечатува со метален прстен.

Според типот на поврзување, електричниот контролен топчест вентил може да се подели на поврзување со прирабница и спојување со парна стегач;според режимот на пренос, може да се подели на рачен, менувач, пневматски, хидрауличен и електричен.

Инсталација и одржување на електричен контролен топчест вентил

1. За време на инсталацијата, дискот треба да застане во затворена положба.

2. Положбата на отворање треба да се одреди според аголот на ротација на топката.

3. За топчест вентил со бајпас вентил, бајпасниот вентил треба да се отвори пред да се отвори.

4. Електричниот контролен топчест вентил треба да се инсталира според упатствата за инсталација на производителот, а тешкиот топчест вентил треба да биде обезбеден со цврста основа.


Време на објавување: 16-ти февруари 2023 година